Survivalist Forum banner
21 - 40 of 55 Posts
Myślę, że ich spalanie nie było tak naprawdę "kontrolowane".

Ten rodzaj ciepła z ognia wypędza z tej skały i zaprawy każdą ostatnią odrobinę wilgoci i po prostu ją gotuje. Mogą odbudować coś nowego, co wygląda trochę jak oryginał, ale w miejscu otwartym dla publiczności nie będzie "restauracji".
To wszystko jest teraz niestabilnym, kruchym, strukturalnie niezdrowym bałaganem.
Termin leśny jest przepisany. Są zbyt mądrzy, by myśleć, że są zawsze kontrolowani... Ale byli celowi. Czasami uciekają z powodu słabego planowania (brak doświadczenia lub zasobów kontrolnych, czasami jest to awaria sprzętu, a czasami zła prognoza pogody.

Byłem kiedyś na północnym brzegu dawno temu i kilka razy na południowym brzegu, kiedy wędrowałem dwoma różnymi szlakami w dół i z powrotem w ciągu jednego dnia... Oszałamiające miejsce do doświadczenia... To samo wydarzyło się w parku lodowcowym, gdzie spłonęła stara leśniczówka, ponieważ był to obszar niemechaniczny... i pożary w latach 80. w Yellowstone, kiedy polityka naturalnych pożarów prawie spaliła wspaniałą starą lożę Old Faithful... Tutaj, w Montanie, kontrolowane pożary zawsze wydają się zbiegać z wietrznymi, gorącymi dniami...

Termin leśnictwa jest przepisany. Są zbyt mądrzy, by myśleć, że są zawsze kontrolowani... Ale byli celowi. Czasami uciekają z powodu słabego planowania (brak doświadczenia lub kontroli zasobów, czasami jest to awaria sprzętu, a czasami zła prognoza pogody.
SIL jest strażakiem. Pracował przy kilku przepisanych pożarach. Był na jednym, który na chwilę uciekł.

Discussion starter · #28 ·
Nie jestem pewien, czy to było celowe kontrolowane spalanie, ale naturalny (piorun??) ogień, który „pozwalali” się palić. Potem nagle wybuchł i nie mieli środków, żeby go zatrzymać. Również coś o gazie chlorowym, który zmusił strażaków do ewakuacji obszaru.

To naprawdę tragedia.

Nie jestem pewien, czy to było celowe kontrolowane spalanie, ale naturalny (piorun??) ogień, który "pozwalali" się palić. Potem nagle wybuchł i nie mieli zasobów, aby go zatrzymać. Również coś o gazie chlorowym, który zmuszał strażaków do ewakuacji obszaru.

Naprawdę tragedia.
Czytałem, że pożar Dragon Bravo został zapoczątkowany przez błyskawice (wraz z innymi pożarami) z tej samej burzy, a następnie silne podmuchy wiatru wypchnęły go poza obszary ograniczenia. Gaz chlorowy pochodził z oczyszczalni wody.

Lepiej nie przyjeżdżaj do Australii, ponieważ żyjemy z takimi pożarami buszu, ponieważ nasz busz jest pełen drzew, które są wysoce łatwopalne ze względu na zawartość oleju. Większość gospodarstw rolnych ma tu własny sprzęt przeciwpożarowy, a większość z nich jest również członkami lokalnej Ochotniczej Straży Pożarnej.
W Południowej Kalifornii są gaje eukaliptusowe, gdzie ludzie chodzą i używają martwego drewna na opał. To się PALI!

Za każdym razem, gdy byłem w Wielkim Kanionie, byłem na północnej krawędzi. Szkoda na pewno. Ogień jest nieprzewidywalny, nie jestem strażakiem, ale obserwowałem dziesiątki z nich w swoim życiu, wiele z bliska, nawet ewakuacja blisko potwornego pożaru Rodeo-Chediski.

Gubernator Arizony obwinia lub chce obwinić rząd federalny za schronisko.

Szkoda, że było pięknie.

• Like
Reactions: usmc124
Za każdym razem, gdy byłem w Wielkim Kanionie, byłem na północnym brzegu. Szkoda na pewno. Ogień jest nieprzewidywalny, nie jestem strażakiem, ale obserwowałem dziesiątki z nich w swoim życiu, wielu z bliska, nawet blisko ewakuacji podczas potwornego pożaru Rodeo-Chediski.

Gubernator Arizony obwinia lub chce obwinić rząd federalny za lożę.
Oczywiście, że tak.

Discussion starter · #37 ·
Myślę, że to UserNameTaken wspomniał o żonie po czterdziestce?
Facet ma 71 lat.
Tak @Philo Beddoe przyznaję się. Moja żona trofeum ma po czterdziestce. Zazdrościsz? :D

Ona utrzymuje mnie młodym i nakarmionym, a ja daję jej siwe włosy... W mojej obronie, ona była już bez pieluch, kiedy się poznaliśmy. (Na seminarium prawniczym, a nie w barze.) Była niedawno zwolnioną weteranką Marynarki Wojennej, z 2-letnim wykształceniem college'u, pracującą nad licencjatem. Zbliżamy się do 23 lat. Myślę, że mój umysł szwankuje, wiesz, i dużo się ślinię, ale pamiętaj synu, nie wiek się liczy, tylko rozmiar. 🤣 🤣

Zapytaj tylko Clinta Eastwooda. ;)

Discussion starter · #39 ·
@Mogli Wow! Nie wiedziałem tego. Historia się powtarza. Dzięki za wiedzę.

• Like
Reactions: Mogli and WILL
Tak @Philo Beddoe przyznaję się. Moja żona trofeum ma ponad 40 lat. Zazdrościsz?

Ona utrzymuje mnie młodym i nakarmionym, a ja daję jej siwe włosy... W mojej obronie, ona była już bez pieluch, kiedy się poznaliśmy. (Na seminarium prawniczym, a nie w barze.) Była niedawno zwolnioną weteranką Marynarki Wojennej, z dwuletnim wykształceniem wyższym, pracującą nad tytułem licencjata. Mamy prawie 23 lata. Myślę, że mój umysł szwankuje, wiesz, i dużo się ślinię, ale pamiętaj synu, nie wiek się liczy, tylko... wytrzymałość.

Zapytaj Clinta Eastwooda.
Dobrze dla ciebie!
Moja dama jest 18 lat młodsza ode mnie (54-72). Ona też jest weteranką Marynarki Wojennej. To było 15 wspaniałych lat!
Ciagle namawiam ją, żeby wróciła do szkoły na pielęgniarstwo geriatryczne, żeby mogła się mną opiekować na starość.

21 - 40 of 55 Posts