Survivalist Forum banner

Osoba w Flagstaff w Arizonie umiera na dżumę

1.2K views 34 replies 20 participants last post by  Bobcat In The Woods  
#1 ·
Zawsze tam jest. Dżuma lub hantawirus. Albo cokolwiek, co w dzisiejszych czasach przenoszą komary i kleszcze.

#6 ·
Czytałem w wiadomościach, że to było oparte na zapaleniu płuc. Dżuma dymienicza ma się dobrze i to ona zabiła tak wiele osób.

#7 ·
Czytałem w wiadomościach, że było to oparte na zapaleniu płuc. Dżuma dymienicza ma się dobrze i jest obecna wszędzie i to ta, która zabiła tak wiele osób.
Zgłoszone przypadki dżumy u ludzi -- Stany Zjednoczone, 1970-2020

Około 7 osób umiera na dżumę każdego roku w USA, głównie w wiejskich stanach zachodnich.
Dżuma jest obecnie leczona antybiotykami.

Image

#8 ·
Tak. Dżuma jest przenoszona przez pchły, które często występują na różnych gatunkach gryzoni (w tym na pieskach preriowych). Zaczyna się jako dżuma dymienicza, a następnie, jeśli nie jest leczona, przechodzi w dżumę płucną (wtedy następuje przenoszenie z osoby na osobę, bez potrzeby obecności pcheł jako wektora). Hantawirus rozprzestrzenia się poprzez odchody wspomnianych członków rodziny gryzoni. I tak, pancerniki MOGĄ przenosić trąd (i często to robią).

#31 ·
Tak. Dżuma jest przenoszona przez pchły, które często występują na różnych gatunkach gryzoni (w tym pieskach preriowych). Zaczyna się jako dżuma dymienicza, a następnie, jeśli nie jest leczona, przechodzi w dżumę płucną (wtedy następuje przenoszenie z osoby na osobę, bez potrzeby użycia pcheł jako wektora). Hantawirus rozprzestrzenia się poprzez odchody wspomnianych członków rodziny gryzoni. I tak, pancerniki MOGĄ przenosić trąd (i często to robią).
Armo są jedynym zwierzęcym nosicielem trądu, a ludzie są jedynymi zwierzętami, które go łapią🙄
Myślę, że można powiedzieć, że mamy z nimi szczególną relację🙈

#12 · (Edited)
Jestem zapalonym studentem historii. I wiem, że większość z obecnych prawdopodobnie uważa, że historia średniowiecza jest niezawodnym lekarstwem na bezsenność. Ale możemy się wiele nauczyć, co jest ważne dla dzisiejszych czasów, studiując przeszłość.

Historyk średniowiecza Norman F. Cantor napisał wiele o plagach średniowiecza, a zwłaszcza o "czarnej śmierci". Miała 3 formy: dżumę dymieniczą (ze znanymi obrzękami), posocznicową (gdzie krew jest zakażona) i płucną (obejmującą płuca). Z nich najgorsze są posocznicowa, a zwłaszcza płucna. Ponieważ nie wymagają wektora (takiego jak pchły) do przenoszenia. Posocznicowa rozprzestrzenia się przez kontakt z płynami ustrojowymi, takimi jak krew i plwocina. Jednak "płucna" postać dżumy jest najbardziej zaraźliwa, ponieważ może być przenoszona bezpośrednio z osoby na osobę przez kaszel. (Podobnie jak rozprzestrzeniają się grypa i przeziębienia).

Kończy swoją książkę przerażającą obserwacją:

"W dzisiejszym świecie myślimy, że okropności, których doświadczyli nasi odlegli przodkowie z powodu czarnej śmierci, są reliktem przeszłości. Czymś, co nasza współczesna nauka medyczna pokonała, by nigdy więcej nie być widzianym. Nic bardziej mylnego. Dżuma po prostu się utrzymuje, uśpiona. Czekając na okazję, by ponownie zostać uwolniona na niczego nie podejrzewającą ludzkość."

#19 ·
Uwielbiam oglądać historie o dżumie na YouTube. Myślę, że obejrzałem je wszystkie.

#21 ·
Czytałem Demona w zamrażarce, co jest przerażającą lekturą o ospie. Jeżdżę komunikacją miejską i pracuję w handlu detalicznym. Jestem w grupie bardzo wysokiego ryzyka w przypadku wybuchu epidemii.

#23 ·
Czytałem The Demon in the Freezer, która jest przerażającą lekturą o ospie. Jeżdżę komunikacją miejską i pracuję w handlu detalicznym. Jestem w grupie bardzo wysokiego ryzyka w przypadku wybuchu epidemii.
Cóż, dobra rzecz jest taka, że ​​nie ma go już na wolności. Straszne jest to, że USA i Rosja mają być jedynymi, którzy mają to w zamrażarce. Byłbym naprawdę przerażony, gdyby któryś z tych krajów Bliskiego Wschodu się do tego dorwał.

#25 ·
Książka wyraźnie stwierdzała, że Rosja wyprodukowała dosłownie tony broni biologicznej ospy i większość z niej zaginęła. Bóg wie, kto ją ma.

#30 ·
Suseł ziemny jest tu stałym problemem. Tak źle, że wszystkie moje działki ogrodowe są ogrodzone siatką drucianą. Moje drzewa owocowe są również w klatkach. Trzymam kilka przynęt na żywo w okolicy ogrodu, które zwykle je łapią, jeśli przejdą obok psów. Ale częściowo moja wina, ponieważ trzymam źródło wody dla dzikich królików i przepiórek, co również je przyciąga.

#32 ·
Turyści przebywający w letnich domkach na zewnątrz są narażeni na wiewiórki i susły, które kręcą się w poszukiwaniu jedzenia. Czytałem kilka takich przypadków... Antybiotyki to wspaniałe rzeczy... Szczepionka działa tylko 6 miesięcy i jest tak samo zła/gorsza niż żółta febra... to były dwa najgorsze zastrzyki wojskowe... Żółta febra jest tu endemiczna, ale dżuma nie... jestem z tym ok 🙄

#33 ·
Turyści przebywający w letnich domkach na zewnątrz są narażeni przez wiewiórki i susły, które kręcą się w poszukiwaniu jedzenia... Czytałem kilka takich przypadków... Antybiotyki to wspaniałe rzeczy... Szczepionka działa tylko 6 miesięcy i jest tak samo zła/gorsza niż żółta febra.... to były dwa najgorsze strzały w wojsku...
Żółta febra jest tu endemiczna, ale dżuma nie... Jestem z tym ok🙄
Żółta febra i wąglik. Nie dali nam ich obu tego samego dnia, więc spędziliśmy dwa dni w szpitalu